Kiuruvesi-lehden juttu vuokrakoulusta

Luupuveden uusi koulu otettiin käyttöön maanantaina

Opettaja Maiju Kainulainen on tyytyväinen uuteen luokkahuoneeseen.

MAANANTAIAAMUNA nähtiin iloisia ilmeitä niin oppilaiden kuin henkilökunnankin kasvoilla. Luupuveden uusi koulu avasi ovensa ja puolentoista vuoden evakko Nivan ja yläkoulun tiloissa päättyi.

Kaikki on parasta, hihkuu esikoulua käyvä Joonatan Nuutinen.
Esikoululaisten mielestä parasta on myös se, että aamulla jää puoli tuntia enemmän aikaa omille puuhailuille kotona. Parasta ovat uudet värikkäät säkkituolit, sohvat, tyynyt, jakkarat ja muut huonekalut.
– Ja vessaankin tulee valot automaattisesti, Joonatan kertoo.
– Tämä on erilainen ja jotenkin raikas, ihana ja iloinen, kuuluu 1-2 luokkalaisten ihastuneita lausahduksia uudesta koulusta.
1-2 luokkien sekä esikoululaisten opettajana toimiva Maiju Kainulainen on tyytyväinen uuteen rakennukseen. Hänen mukaansa luokkien muunneltavuus on hieno asia, vaikka toisaalta se tuo omat haasteensa suunnitteluun.
– Olen iloinen, että eskareille on myös oma huone, Kainulainen lisää.
Luupuveden koulua käy tällä hetkellä 52 oppilasta. Koulussa on kolme opettajaa, 2 ohjaajaa sekä ravitsemustyöntekijä. Lisäksi koulussa käy opettamassa erityisopettaja sekä kolme kiertävää tuntiopettaja. Vuoden vaihteessa Luupuveden kyläkoulu liittyi osaksi Liikkuva koulu -projektia. Tavoitteena on se, että oppilaat eivät istu pulpettien ääressä 45 minuutin oppituntia, vaan he voivat opiskella vaikka makuultaan, jos se tunnin tavoitteeseen sopii.
– Tulemme hyödyntämään erilaisia huonekaluja sekä säkkituoleja sekä tiloja siten, että oppilaat voivat myös liikkua tai vaihtaa asentoa tuntien aikana, kertoo koulun johtaja Esko Huttunen.

LUUPUVEDELLE tarvittiin uusi koulu sisäilmaongelmien vuoksi. Hanke lykkääntyi pariin otteeseen. Viimeisimpänä takaiskuna oli valitun talotoimittajan vetäytyminen hankkeesta. Uuden koulun toimitti nivalalainen Jivaco.
– Kiuruveden kaupunki maksaa käyttökorvausta rakennuksesta eikä siitä ole tullut kaupungille investointikuluja, kertoo kaupungin kiinteistöpäällikkö Matti Jokitalo.
Kaupunki on tehnyt kymmenen vuoden vuokrasopimuksen rakennuksesta, jonka jälkeen kaupunki voi lunastaa rakennuksen itselleen, jatkaa vuokrasopimusta tai purkaa sopimuksen, jolloin rakennus viedään pois. Jokitalon mukaan rakennus on täysin siirrettävissä, joten se voidaan myös siirtää Kiuruveden sisällä uuteen paikkaan, jos tarvetta Luupuvedellä ei ole.
Kaupunki vastasi maansiirtotyöstä sekä sähkö- ja vesiliittymistä. Rakentaja teki perustukset sekä siirsi ja asensi rakennuksen paikoilleen.
– Rakennus on suunniteltu yhdessä Luupuveden koulun henkilökunnan kanssa, Jokitalo kertoo.
– Jälkeen päin ajateltuna viivästymiset antoivat meille aikaa tehdä suunnitelmia ja nyt olemme saaneet rakennuksen, joka todella vastaa tarpeisiimme, Huttunen lisää.
Koulurakennuksessa on kolme luokkahuonetta, tila esikoululaisille, käytävätiloja, oma keittiö, ruokailutila sekä henkilökunnan tilat. Tilat on suunniteltu siten, että ne ovat mahdollisimman monikäyttöiset. Huttusen mukaan opiskelua voidaan toteuttaa myös käytävätiloja hyödyntämällä.
– Esimerkiksi yksi luokkahuone voidaan yhdistää  käytävätiloihin avaamalla käytävää ja huonetta erottava seinä. Seinä taittuu haitariovityyppisesti kasaan. Tilat on suunniteltu avariksi sekä avoimiksi. Haluamme korostaa koulussamme sitä yhteisöllisyyttä, mitä pienemmissä kylissä on.
Vanhimpaan koulurakennukseen jäävät liikunta- ja käsityötilat. Koulun piha-alueen turvallisuus paranee, sillä uuden ja vanhan koulun väliin jäävä piha-alue suljetaan kokonaan autoliikenteeltä.
Maanantaina koulua kävivät ihastelemassa myös opetuslautakunnan jäsenet.